Aktualno


 Spremljajte nas na FB

  Teme

Glavne teme

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice se zavzema za prepoved reje živali za proizvodnjo krzna ali kož, lova, živinoreje, poskusov na živalih in drugih ravnanj, ki povzročajo živalim trpljenje, bolezen ali smrt. Ni nobenega razumnega razloga za to, da bi morale biti živali sužnje človeka oz. njegovega egoizma.
Krzno
Nobenega resnega razloga ni, da živali umirajo v proizvodnji krzna. Kako bi se počutil človek, ki bi bil na mestu živali, ki jo redijo za proizvodnjo krzna in na koncu kruto umorijo?
Lov
Lov na živali ni potreben, saj ima narava v sebi mehanizme, s katerimi poskrbi za naravno ravnotežje in ni potrebno, da bi bili lovci tisti, ki bi z nasiljem in pomori skrbeli zanj. Tako služijo stotisoče živali, ki jih lovci vsako leto pobijejo v Sloveniji, samo zadovoljevanju lovske strasti oz. uživanju ob ubijanju. Zelo jasen je bil prvi predsednik ZR Nemčije: "Lov je samo nizkoten opis za posebno nizkoten umor sobitij, ki nimajo nobene možnosti. Lov je stranska oblika človeške duhovne obolelosti."
Vegetarijanstvo
Tudi uživanje mesa je nepotrebno, saj vegetarijanska oz. veganska prehrana vsebuje vse, kar človek potrebuje za normalno življenje. Ne samo da je nepotrebno, je kruto, uničuje okolje, povzroča globalno trpljenje in je rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni. Po zakonu je človek dolžan skrbeti za svoje zdravje - ali skrbi, če uživa meso, ki je rizični faktor za mnoge bolezni? Mnoge študije dokazujejo, da so vegetarijanci bolj zdravi in živijo dlje kot tisti, ki uživajo meso. Več kot 25 milijonov živali, ki jih v Sloveniji vsako leto pomorijo za proizvodnjo mesa, je mučenih in umira krute smrti, očitno za to, da se uničuje narava in povzročajo bolezni. Meso ne prinaša zdravja, temveč bolezen in smrt. Ptičja gripa je živ dokaz za to.
Poskusih na živalih
Poskusi na živalih – zločin nad zločini. Tudi poskusi na živalih so nepotrebni, saj jih je mogoče nadomestiti z alternativnimi metodami, po drugi strani pa rezultati dobljeni na živalih, niso prenosljivi na človeka. O tem je veliko dokazov. Glede na poskuse na podganah, bi moral biti »contergan" za človeka neškodljiv, vendar pa je kriv za 10.000 pohabljenih otrok. Zanimiva je naslednja izjava nekega nemškega profesorja: "Vsak resen znanstvenik bo oporekal temu, da se lahko podatki, pridobljeni s poskusi na živalih, z gotovostjo prenesejo na človeka". "Današnje raziskave rakavih obolenj so najbolj sramotno in žalostno poglavje tega stoletja, saj je človek eksperimentiral že z več kot 300.000 snovmi. 6.000 zdravil za rakava obolenja so uspešno preizkusili na živalih – toda pri človeku so vsa odpovedala." (H.Stiller). "Radovednost, komercialni dobiček in častilakomnost so za večino edini razlog za poskuse na živalih", je izjavil profesor Reyder iz Oxforda.
Ekologija
Vedno več je dokazov, da uživanje mesa in z njim povezana živinoreja uničuje planet. Podatki so katastrofalni, organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) trdi, da živoreja proizvaja več toplogrednih plinov kot celoten transportni sektor in je poleg tega eden največjih razlogov za kisel dež, onesnaženje vode, erozijo zemlje ter uničevanje Amazonskega gozda.
S tem ne izgubite ničesar, saj sicer ta denar ostane državi
Prispevajte sredstva in pomagajte živalim
Včlanite se v društvo in pomagajte živalim
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!

Odjava