Aktualno


  Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

Vabilo na tiskovno konferenco:
Bakterija Ehec in pomori čebel so proizvodi napačnega kmetovanja

Evropo zoper pretresa škandal v zvezi s prehrano. Tokrat se je pojavil zelo nevaren sev bakterije E.coli Ehec, zaradi katerega je v Nemčiji v hudih mukah umrlo že več kot 30 ljudi, okuženih pa jih je več tisoč. Po zadnjih informacijah naj bi bili vir okužbe fižolovi kalčki.

Ni še dolgo nazaj, ko so se v Sloveniji zgodili pomori čebel. V približno 2500 panjih v Pomurju je umrlo več milijonov čebel, ogroženih pa je bilo več kot 10% vseh čebel. Čebele so umirale tudi v Posavju, v prejšnjih letih pa še drugod po Sloveniji. O pomorih čebel poročajo tudi iz drugih delov sveta.

Kaj imata skupnega bakterija Ehec in pomori čebel?

Skupno jima je to, da vzrok za oba dogodka leži v množični živinoreji oz. konvencionalnem kmetijstvu. Bakterija E.coli se s svojimi nevarnimi sevi namreč nahaja tudi v prebavilih živali, npr. govedi, na farmah množične živinoreje, kjer preko živalskih iztrebkov preko gnojnice, okužene vode ali kako drugače pride na/v zelenjavo, čebele pa so morili smrtonosni fitofarmacevtski preparati kot npr. klotiniadin, ki se uporabljajo pri pridelavi hrane za klavno živino.

Zato smo na Vlado Republike Slovenije naslovili pobudo za spremembo načina kmetovanja, ki ne bo uničevalen in zaradi njega ne bodo umirali ljudje in živali. Takšen način kmetovanja je miroljubno kmetijstvo, kjer ni reje živali za prehrano ljudi in kjer se ne uporabljajo kemični preparati. V tem tipu kmetijstva ne more priti do pomora čebel, tudi se ne more pojaviti sev Ehec. Zato je ta tip kmetovanja ne samo izjemna zaščita za živali, temveč tudi za ljudi. Če bi se hrana pridelovala na omenjeni način, v Nemčiji ne bi sedaj umirali ljudje zaradi bakterije Ehec. Pri vsem tem je potrebno še navesti, da je dokazano, da proizvodi živalskega porekla niso nujno potrebni za življenje in da so rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni. Ljudje, ki ne uživajo mesa in drugih proizvodov živalskega izvora so v povprečju bolj zdravi od tistih, ki te proizvode še uživajo.

Na tiskovni konferenci, ki bo:

v četrtek, 16.6.2011 ob 12.00 uri

v prostorih podjetja TV studio7, Celovška cesta 87, Ljubljana


vam želimo predstaviti omenjeno pobudo.

Navedeno problematiko bo predstavil Vlado Began, varuh pravic živali pri društvu.

Prisrčno vabljeni!
S tem ne izgubite ničesar, saj sicer ta denar ostane državi
Prispevajte sredstva in pomagajte živalim
Včlanite se v društvo in pomagajte živalim
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!

Odjava